Domácí šunka z šunkovaru
Tento recept mi došel emailem.Musela jsem jej vyzkoušet.Jelikož nevím kdo je autor-uvádím autor receptu gurmán :-)))
Suroviny:1kg vepřového plecka-jelikož je momentálně v Tescu v akci,2 káv.lžičky rychlosoli (Praganda)-po delším shánění jsem sehnala v Tetě v Žatci.1dcl vody.
Postup: maso nakrájíme na malé kostičky a vložíme do robotu s hnět.háky-kdo nemá může použít hnětání domácí pekárny.Postupně přisypáváme rychlosůl a vléváme vodu.Po chvilce tuto hmotu přendáme do šunkovaru, do kterého jsme již vložily pevný igelit.sáček.Pořádně napěchujeme a můžeme s formou i lehce ťuknout.(Já to opoměla a měla jsem v šunce pár dírek)Utáhneme igelit a pevně uzavřeme nádobu.Necháme uležet v lednici 24hodin.Druhý den jsem nevolila pracné hlídání teploty jak radil email,ale vyndala ze spíže el.zavařovací hrnec.Nádobu šunkovaru celou přelila studenou vodou a na termostatu nastavila teplotu 85°C a časovač nastavila na 2 hodiny.Po této době jsem šunkovar vložila do dřezu se studenou vodou.Po schladnutí obalu jsem jej otevřela a vyndala krásnou šunčičku z igelit.sáčku.Nechala jsem ji schladnout a dala do lednice.Dnes jsme slavnostně nakrojili.Je výborná!!!
Vím, že lze mít výhrady k použití rychlosoli.Já ji příště nahradím normální. A maso bych ráda vyzkoušela králičí z naší králíkárny.Šlo mi jen o to- zkusit to.A šunkovar měli rodič řadu let nevyužitý ve své domácnosti.Jelikož před lety zkoušeli dělat šunku a nezdařilo se jim-byla forma uložena a zahálela.
Foto přidám zítra-pokud mi to ,,kobylky" vše nespapkají -Spapkali-tak foto až druhého pokračování.